Naslovna

Gimnazija
Gimnazija "Borislav Petrov Braca" Vršac
U petak 29. maja gost naše škole bio je dr. Milan Ignjatović koji je u okviru javnog časa “Identifikacija i nesvesno” predstavio svoju zbirku eseja i poezije “Psihijatrija za početnike”. Dr. Milan Ignjatović je naš sugrađanin, zaposlen u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Vršcu, veoma je svestrana ličnost, pesnik je i muzičar, bavi se pisanjem stručne litrerature. Prve pesme je napisao još kao gimnazijalac, a do sada su mu objavljene tri knjige. Jedna na engleskom, jedna na slovačkom i “Psihijatrija za početnike” na srpskom jeziku. Javni čas je vodila prof. Ljupka Grigin koja je o knjizi rekla sledeće :” Autorov moderan senzibilitet naročito dolazi do izražaja kod njegovih ljubavnih i misaonih pesama. Ono što je meni bilo posebno interesantno, nesvakidašnje i neobično su pesme sastavljene od SMS poruka. Pošto su danas mobilni telefoni, društvene mreže, SMS poruke glavno sredstvo komunikacije među mladima, živa reč se sve manje upotrebljava, dr. Milan Ignjatović je SMS poruke pretočio u stihove. Koristio je reči ulazeći u njegovu mnogoznačnost i time postigao određenu izražajnost i slikovitost”. Profesorka je ove navode potkrepila čitanjem pesama ili odlomaka koji su na nju ostavili najjači utisak. U drugom delu javnog časa autor knjige je govorio o problemu identifikacije, njenom uticaju na nesvesno, o “psihijatriji u malom” kako je on to sam definisao. Od vlastite identifikacije ne možemo da pobegnemo, a ukoliko nam se ona ne sviđa, mi možemo da se borimo sa njom i tada nastaju anksiozna stanja, depresije, strahovi. Takođe, istakao je značaj muzikoterapije jer je osnivač džez sastava koji okuplja na jednom mestu zaposlene i pacijente iz neuropsihijatrijske bolnice. Pošto je radio i živeo u Švajcarskoj i Slovačkoj povukao je paralelu između svog života i rada tamo i ovde, naglasivši iz ugla svoje struke da su problemi svuda isti, upotreba stimulacijskih faktora je svuda prisutna (tu ubraja pušenje, pijenje kafe, alkohola,upotreba droga, konzumacija jela osoljenih vegetom, koka kole, energetskih napitaka, zelenog i crnog čaja)… Jedan školski čas je bio prekratak da bi se ispričale ovako opširne i sveobuhvatne priče, ali zaista smo zahvalni dr. Ignjatoviću što nam je približio svoju knjigu, knjigu koja slavi život i ljubav i u kojoj se neizostavno uživa tokom čitanja. Fotografisao: Nikola Ribarov
Javni čas pod nazivom
Javni čas pod nazivom "Identifikacija i nesvesno"
2015-06-02 18:20:53
 — in Gimnazija "Borislav Petrov Braca" Vršac
CommentLike
Stanislav Dimitrijevic
Stanislav Dimitrijevic
Projekat Gimnazije i BK Fanatik
Projekat Gimnazije i BK Fanatik
evrsac.rs
Badminton klub Fanatik dobio je sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu za finansiranje projekta "Gimnazijalke u badmintonu". Cilj...
2015-06-01 14:47:31
CommentLike
Gimnazija
Gimnazija "Borislav Petrov Braca" Vršac
Naše blago! Profesorke Marina i Roksana sa našim predivnim devojkama!
2015-05-29 15:30:00
CommentLike
Gimnazija
Gimnazija "Borislav Petrov Braca" Vršac
Fotografije su sa današnje svečane Akademije na kojoj je, u saradnji sa Visokom školom strukovnih studija za vaspitače iz Vršca, obeleženo 80. godina od uvođenja nastave na rumunskom jeziku u našoj i pomenutoj visokoškolskoj ustanovi. Istovremeno je obeležen i Dan naše škole, kao i 225. godina od njenog osnivanja. Program akademije sadržao je i omaž profesoru Berlovanu, a novoustanovljena nagrada za najbolji literarni rad koja nosi njegovo ime dodeljena je Adelini Getejanc iz odeljenja IV6. Najbolji literarni rad na srpskom jeziku je rad Miljane Nikolić iz II3. Zahvaljujemo se Dariu Valjanu koji uradio većinu ovih fotografija.
Svečana Akademija
Svečana Akademija
2015-05-28 18:47:35
CommentLike
Gimnazija
Gimnazija "Borislav Petrov Braca" Vršac
Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture održano je 24. maja u Tršiću. Na takmičenju je učestvovao i naš učenik Filip Ivković (I3). On je sa 17. od mogućih 20. bodova osvojio četvrto mesto i tako postigao zaista sjajan uspeh. Čestitamo Filipu i njegovom mentoru prof. Stanislavi Plećaš!
2015-05-28 18:43:19
CommentLike
Gimnazija
Gimnazija "Borislav Petrov Braca" Vršac
У недељу 24.маја када се црква молитвено сећа Светих Равноапостолних Кирила (Ћирила) и Методија, учитеља и просветитеља словенских, обележавање школске славе и резање колача обављено је у цркви Светог Теодора Вршачког.
2015-05-28 18:15:16
CommentLike

 

Опширније о активностима школе